Akcesoria do wina - Przewodnik

Właściwy kieliszek do wina: kieliszki do poszczególnych odmian

Aromat i smak wina są pod wpływem kształtu i objętości kieliszka. Kieliszek jako instrument przyjemności picia ma bezpośredni wpływ na ocenę wina.

Aby wizualnie ocenić wino, określić jego kolor, klarowność i konsystencję, potrzebny jest bezbarwny, niedekorowany kieliszek. Podobnie, cienka grubość ścianki, która prowadzi do natychmiastowego postrzegania temperatury. Grube ścianki mają tę wadę, że temperatura szkła przenosi się na napój. Aromat wina intensyfikuje się poprzez wirowanie kieliszka. Dzięki zwiększonej powierzchni parowania, różnorodność i siła aromatów może rozwijać się szybciej.

Niektórzy producenci szkła opracowali specjalnie kieliszki do różnych win, w których aromat danej odmiany winogron może rozwijać się indywidualnie. Riedel był pierwszym producentem szkła, który opracował kieliszki do wina specyficzne dla danej odmiany.

Kieliszek do wina to kieliszek, w którym aromat danej odmiany winogron rozwija się indywidualnie.

Kieliszek do wina składa się z 3 części: Kielich, trzon i podstawa. Kieliszek do wina specyficzny dla odmiany winorośli charakteryzuje się szklanym pucharkiem, który posiada 3 zmienne cechy: Kształt, wielkość i średnica brzegu kieliszka. Ten kieliszek musi przetłumaczyć "wiadomość" wina na język zmysłów.

Kieliszek jest odpowiedzialny za zapewnienie, że aromat, smak, kolor, równowaga i wykończenie wina są w harmonii.

Zapach:Odmiana winogron specyficzna dla szkła winnego jest odpowiedzialna za aromat wina, jego jakość i intensywność.

Tekstura: Kieliszek do wina odmianowego podkreśla uczucie, jakie wino wywołuje w ustach (wodniste, miękkie, jedwabiste, aksamitne).

Smak:Kieliszek do wina odmianowego tworzy równowagę pomiędzy owocami, mineralnością, kwasowością i goryczą.

Lingering:Kieliszek do wina odmianowego sprzyja przyjemnemu, ciągłemu, harmonijnemu i trwałemu smakowi.

Właściwy kieliszek dopełnia przyjemności delektowania się winem!


Dekanter: Dlaczego należy napowietrzać wino?

Dekantuj swoje wina dla jeszcze większej przyjemności! Wielkie wina zasługują na to, aby doprowadzić je do ich najpełniejszego potencjału, aby można było cieszyć się nimi wszystkimi zmysłami.

Starsze wina powinny być zdekantowane, aby pozbyć się z nich wszelkich osadów, takich jak osad, a młodsze wina, aby promować natlenianie i uwolnić aromaty. Dekantacja pozwala winu "dojrzewać", pozwalając bukietowi rozwijać się szybciej.

Aby cieszyć się młodymi (czerwonymi) winami w ich pełnym aromacie, butelka powinna być otwarta 8 do 12 godzin przed wypiciem, aby zapewnić wystarczające dotlenienie. Jeśli jednak wino jest dekantowane, skraca to czas, w którym wino musi być natlenione.

Dekantowane czerwone wino obejmuje podniebienie z większą różnorodność owoców i ma tendencję do integracji i równowagi tanin.

Przy dekantacji młodych win, butelka może być przechylona bezpośrednio do karafki. Wino powinno wślizgnąć się do naczynia z tryskającym, aby przyspieszyć natlenianie. Dekantacja młodych win kilka godzin przed podaniem daje szansę na rozwój wina i osiągnięcie poziomu dojrzałości, który w przeciwnym razie jest osiągany tylko przez lata przechowywania.

Jeśli chcesz osadzić osad ze starych win, przelej wino powoli do karafki lub przez sito dekantacyjne, aby osad pozostał w butelce.

Dekantacja wina to także uczta dla oczu: obserwowanie, jak wino przelewa się wzdłuż ścianek pięknie ukształtowanego szklanego naczynia do jego wnętrza.

➔ Znajdź więcej dekanterów tutaj.


Śrubokręty: jakie są różne modele?

Podczas odkorkowywania wina należy zachować szczególną ostrożność, ponieważ pokruszony korek może szybko zmniejszyć przyjemność z picia wina. Wybór korkociągów jest ogromny, ale nie należy brać najtańszego i upewnić się, że ma on długą i niezbyt grubą spiralę.

Z dobrym korkociągiem, korek może być usunięty z butelki łatwo, bez większego wysiłku i bez zniszczenia korka. Z dobrych modeli, korek może być również łatwo wykręcone lub odłączyć od wrzeciona. Wrzeciono lub korkociąg może być używany do usuwania korka z butelki.

Wrzeciono jest jedną z najważniejszych części. Musi być na tyle długi, aby można go było wkręcić głęboko w korek (korek nie może się złamać). Nie może być też zbyt gruba, bo trudniej byłoby ją wkręcić, a korek mógłby też pęknąć. Wrzeciono powinno zawierać pustą przestrzeń w środku, tzw. rdzeń.

Korkociąg Screwpull obiecuje szczególnie łatwą obsługę, w której korek jest nie tylko wykręcany z butelki, ale również ze spirali, jak również długą żywotność. Po 2000 otwarć wystarczy wymienić tylko wrzeciono.

Nóż kelnerski / nóż sommelierski

Profesjonaliści i sommelierzy często odkorkowują butelki za pomocą noża kelnerskiego (zwanego również nożem sommelierskim). Jest to ważne narzędzie w ekskluzywnej gastronomii, ponieważ w przeciwieństwie do zwykłego korkociągu, łączy w sobie trzy "narzędzia": nóż do cięcia kapsli, korkociąg i podnośnik kapsli. Nóż usuwa foliową kapsułkę, która otacza korek. Wrzeciono jest obracane w korku i powinno mieć takie same właściwości jak opisane powyżej. Dźwignia jest umieszczona na szyjce butelki i za pomocą złącza i dźwigni korek jest wyciągany.

Rękojeść (czasza) noża kelnerskiego może być wykonana z różnych materiałów. Najtrwalsze modele wykonane są ze stali nierdzewnej. Bardziej ekskluzywne przykłady są często wykonane z drewna lub rogu (zwłaszcza francuskie korkociągi Laguiole w tym przypadku), chociaż te uchwyty nie są tak trwałe.

Korkociągi stołowe i dźwigniowe

Korkociągi stołowe znajdują zastosowanie przede wszystkim w branży gastronomicznej. Są one trwale przymocowane do stołu lub blatu. Butelka jest dociskana do korkociągu od dołu, a dźwignia jest przesuwana do przodu, powodując, że wrzeciono wwierca się w korek. Następnie dźwignia zostaje cofnięta i korek wysuwa się z butelki. W ten sposób można odkorkować kolejno wiele butelek.

Sposób działania korkociągu dźwigniowego jest taki sam jak korkociągu stołowego. Różnica polega na tym, że korkociąg dźwigniowy jest przenośnym urządzeniem ręcznym. Ma pincer-jak urządzenie, które jest używane z jedną ręką, aby utrzymać butelkę w miejscu. Druga ręka służy do obsługi dźwigni.

Korkociąg nadciśnieniowy

W korkociągu nadciśnieniowym, wydrążona igła jest przepychana przez korek do butelki. Gaz (np. powietrze) jest transportowany do butelki przez tę wydrążoną igłę, tworząc nadciśnienie, które wypycha korek z butelki

Korkociąg kluczykowy lub sprężynowy

W przypadku szczególnie starych butelek, w których podejrzewa się, że korek się kruszy lub w przypadku korków, które już się oderwały, pomocny będzie korkociąg z językiem na szelkach. Korek nie jest uszkadzany przez spiralę, ale jest delikatnie podnoszony do góry przez dwie stalowe sprężyny, zwane również "językami".

Pierwszy, języki są umieszczone po prawej i lewej stronie między korkiem i szyjką butelki. Są one następnie przeniósł się w kołyszącym ruchu między korka i szyi, aby następnie skręcić go z butelki podczas ciągnięcia. Korkociąg z językiem sprężynowym nie nadaje się do korków plastikowych.

Dzięki korkociągowi z językiem sprężynowym możesz nie tylko usunąć korek, ale także włożyć go ponownie do butelki. Aby to zrobić, to jest włączony do butelki z pomocą urządzenia i wyciągnął w kołyszącym ruchu bez korka. Korek pozostaje nieuszkodzony.

➔ Znajdź więcej korkociągów tutaj.


Jakie akcesoria do wina są również przydatne?

Korki do wina i szampana

Po otwarciu butelki wina lub wina musującego, tlen przenika i zmienia smak po pewnym czasie. W przypadku wina musującego, kwas węglowy zmniejsza się i staje się nieświeży. Więc jeśli chcesz zachować smak wina i blask wina musującego, zamykasz butelkę ponownie. Nie zawsze jest to możliwe w przypadku korka, ponieważ rozszerza się on i nie mieści się już w butelce. Na rynku istnieje szeroka gama zamknięć do butelek, o różnej obsłudze i funkcjach. Ważne jest, aby zamknięcia były naprawdę szczelne i nie przepuszczały tlenu, ale także żadnych zapachów do butelki (zwłaszcza jeśli jest ona dalej przechowywana w lodówce). Szczególnie przydatne są modele, dzięki którym można odsysać powietrze z otwartych butelek i w ten sposób łatwo wytworzyć próżnię, która ma działanie konserwujące.

Lodówka do butelek

Czym byłby dobry posiłek bez idealnego towarzystwa wina? Albo świętowanie specjalnej okazji bez wina musującego lub szampana? Nie chcesz jednak zakłócać miłego nastroju częstymi wycieczkami do lodówki. Dlatego też: chłodziarka do butelek jest po prostu częścią nastrojowego wieczoru!

Są różne modele do wyboru: klasyczna chłodziarka do butelek jest wypełniona kostkami lodu, a butelka jest umieszczona w środku. Zapewnia to szybkie i ciągłe schładzanie napoju. Wadą jest to, że etykiety szybko się odklejają. Zgrabnym rozwiązaniem są chłodziarki do butelek z akumulatorem, który wkłada się do zamrażarki, a następnie ponownie wkłada.

Niektóre chłodziarki do butelek utrzymują niską temperaturę po prostu z powodu ich materiału lub izolacji. Butelka powinna być już wstępnie schłodzona, ale efekt nie utrzymuje się tak długo.

Inną opcją jest użycie chłodziarki do butelek.

Inną opcją chłodzenia są rękawy chłodzące (szczególnie praktyczne na piknikach), które owijają się wokół butelki.

Zachowaj porządek w swojej kolekcji win

Porządek w kolekcji win, czy to na półce z winami, czy w piwnicy, zapewniają małe etykiety, systemy etykietowania lub małe tabliczki. Oszczędzają długich poszukiwań i niepotrzebnego wyciągania z butelki