Chłodziarki do wina - Przewodnik

Dlaczego potrzebuję chłodziarki do wina?

Nie każdy miłośnik wina lub kolekcjoner ma szczęście posiadać własną, dobrze klimatyzowaną piwnicę na wino. Ponieważ ani zwykłe piwnice w domach, ani zwykłe lodówki (kuchenne) nie są w stanie zagwarantować stałej temperatury i idealnych warunków przechowywania, idealnym rozwiązaniem jest lodówka na wino. Tutaj wino spoczywa w optymalnej temperaturze i wilgotności, w ciemności i bez wibracji.


Jakie są zalety chłodziarki do wina?

Chłodziarka do wina oferuje wiele korzyści w porównaniu z normalną lodówką. Tutaj Państwa cenne wina mogą być albo przechowywane do momentu, gdy będą gotowe do natychmiastowego podania, albo mogą się rozwijać, dojrzewać i starzeć przez dłuższy okres czasu, aż do momentu, gdy będą najlepsze w momencie wypicia.

Stabilna temperatura:

Większe wahania temperatury są szkodliwe dla jakości wina. Wahania sezonowe latem i zimą oraz między dniem i nocą powodują szybsze starzenie się wina, a tym samym utratę jakości. Chłodziarka do wina, którą można ustawić na optymalną temperaturę przechowywania między 10° a 14° C, zapewnia stabilną temperaturę. W chłodziarkach do wina z dwiema strefami, żądaną temperaturę serwowania można zazwyczaj wybrać w zakresie od 5° do 20° C.

Stabilna wilgotność:

Aby zapobiec wysychaniu i kruchości korka podczas długotrwałego przechowywania (niepotrzebny tlen dostaje się do wina, wino kapie), potrzebuje on wilgotności pomiędzy 60 a 80%. Chłodziarki do wina zapewniają stałą wilgotność, która jest niezbędna do prawidłowego przechowywania i dojrzewania wina.

Małe przechowywanie wstrząsów:

Obie chłodziarki kuchenne i winiarskie pracują z kompresorem z tyłu urządzeń, który spręża ciecz chłodzącą. Termostat mierzy temperaturę wewnątrz lodówki i włącza kompresor, gdy robi się zbyt ciepło. Podczas pracy kompresora występują wibracje (szum lodówki).

Lodówka do wina, w przeciwieństwie do innych lodówek, wykorzystuje sprężarki o niskim poziomie wibracji.

Niektóre chłodziarki do wina mają również wentylator, który porusza chłodne powietrze wewnątrz i rozprowadza je równomiernie.

Małe chłodziarki do wina o pojemności do 30 butelek nie działają w oparciu o sprężarki, lecz o metodę Peltiera (zasada termoelektryczna), która nie powoduje drgań, tzn. różnica temperatur jest wymieniana za pomocą przepływu prądu pomiędzy dwoma metalowymi przewodnikami.

Ochrona przed promieniowaniem UV:

Wino najlepiej trzymać w ciemności. Światło, a zwłaszcza promieniowanie UV, szybciej ją starzeje i prowadzi do utraty smaku i jakości. Chłodziarki do wina mają albo pełne drzwi, albo specjalnie przyciemniane i powlekane szklane drzwi, które nie przepuszczają promieni UV, chroniąc je przed szkodliwym działaniem.

Drzwi szklane są szczególnie ważne w gastronomii, aby móc prezentować wina w sposób widoczny dla klientów.

Zapobiega wchłanianiu zapachów:

W zwykłej lodówce kuchennej przechowuje się wiele różnych produktów spożywczych. Dotyczy to również pokarmów o intensywnym zapachu, np. serów, odmian kapusty lub mocno przyprawionych potraw. Jeśli przechowywane jest w nim również wino, może ono wchłonąć te zapachy. Dlatego też sensowne jest posiadanie oddzielnego miejsca do przechowywania.


Chłodziarka do wina, szafa klimatyzacyjna do wina, szafa klimatyzacyjna do wina: jaka jest różnica?

Trzy terminy chłodziarka do wina, szafa klimatyzacyjna do wina i szafa do regulacji temperatury wina są używane dla wszystkich urządzeń, które służą do chłodzenia wina. Często określane jako chłodziarka do wina, szafa klimatyzacyjna do wina lub szafa do regulacji temperatury wina.

Często definiuje się, że szafa chłodnicza do wina lub chłodziarka do wina ma tylko jedną strefę temperaturową i dlatego jest używana do długoterminowego przechowywania wina. Szafa chłodnicza do wina jest używana dla wszystkich urządzeń, które służą do chłodzenia wina.

Chłodziarka do wina, z drugiej strony, chłodzi białe i czerwone wino oddzielnie w dwóch lub więcej strefach do temperatury konserwującej.

W praktyce, te chłodziarki są używane do długoterminowego przechowywania wina.

W praktyce jednak, terminy te są obecnie często używane arbitralnie, a nawet producenci nie dokonują już dokładnego rozróżnienia. Dlatego też termin chłodziarka do wina jest zwykle używany jako termin ogólny. Dodatkowo istnieje chłodziarka do wina.

W dodatku są chłodziarki do wina, które mają również funkcję podgrzewania. Jest to przydatne, jeśli chłodziarka do wina znajduje się w pomieszczeniu, w którym temperatura otoczenia (np. w zimie) jest niższa niż temperatura, do której wina mają być schłodzone. Dodatkowo istnieją chłodziarki do wina, które posiadają również funkcję grzania.


Chłodziarki do wina z jedną lub kilkoma strefami - jakie modele są dostępne?

Chłodziarka z klimatyzacją do wina/chłodziarka do wina z jedną strefą temperatury

Jednostrefowe chłodziarki do wina najlepiej nadają się do długoterminowego przechowywania i dojrzewania wysokiej jakości win i mają tylko jedną stałą strefę temperatury. Zwykle można ją ustawić indywidualnie, np. w zakresie od 5° do 20° C. Wilgotność powietrza wynosi od 75 do 85%.

Oczywiście można również przechowywać w nim tylko białe wino w temperaturze np. 8° - 10°C lub tylko czerwone wino w temperaturze 15° - 18°C i w ten sposób osiągnąć idealną temperaturę serwowania, jeśli wina mają być wypite wkrótce.

Szafa do kontroli temperatury wina/szafa do wina z dwoma i więcej strefami temperatury

Dwustrefowe lub wielostrefowe chłodziarki do wina oddzielnie chłodzą różne rodzaje wina lub wina musującego/szampana do idealnej temperatury picia lub serwowania. W ten sposób zawsze masz swoje ulubione krople pod ręką i gotowe do spożycia.

Temperaturę na przykład dla czerwonego wina można ustawić w dolnej strefie chłodzenia w zakresie od 14° do 20° C. W górnej strefie chłodzenia wina białe lub wino musujące/szampan mają wtedy temperaturę 8° - 12° C.

Wielostrefowe chłodziarki do wina mogą mieć trzy strefy chłodzenia. Inne modele mają gradient temperatury, gdzie, na przykład, jest 7° C zimno w górnej części i staje się stopniowo cieplejszy w kierunku dna, aż, na przykład, jest 15° C zimno.


Jedna chłodziarka do wina na każdą ilość butelek

Przy zakupie chłodziarki do wina, liczba butelek do przechowywania odgrywa ważną rolę. Pojemność nie powinna być szacowana zbyt mała, po tym wszystkim, zapas wina może wzrosnąć z różnych powodów. Jednak nie wszystkie wina muszą być przechowywane w lodówce. Młode wina, które będą pite w bardzo krótkim czasie mogą być przechowywane w stojaku na wino w piwnicy lub salonie, a pojedyncze butelki mogą być umieszczone w normalnej lodówce dopiero po osiągnięciu temperatury picia.

Jeśli chcesz schłodzić tylko niewielki zapas wina lub masz ograniczoną przestrzeń, zalecana jest mała chłodziarka do wina o pojemności do 30 butelek. Najmniejsze modele, na przykład, mogą z łatwością znaleźć miejsce w kuchni.

Profesjonalne i luksusowe chłodziarki do wina są używane w restauracjach, sklepach z winami, winiarniach lub przez prywatnych kolekcjonerów win z dużą liczbą butelek. Oferujemy wiele luksusowych wzorów, które robią wrażenie w każdej piwniczce na wino i gwarantują optymalne przechowywanie butelek.


Modele do zabudowy i podblatowe

Ktokolwiek chce zintegrować ich lodówka wina harmonijnie w kuchni, na przykład, zdecyduje się na wbudowany lub pod ladą lodówka wina. Lodówki podblatowe są - jak sama nazwa wskazuje - instalowane pod blatem kuchennym i zamykają się z frontem kuchennym. W ten sposób te chłodziarki do wina stają się częścią wyposażenia kuchni. Zwykle mieszczą one małą lub średnią liczbę butelek. W tej chłodziarce do wina, wino nie jest przechowywane do dojrzewania, ale jest chłodzone do temperatury serwowania. Dzięki temu nie musisz chodzić do piwnicy i zawsze masz swoje ulubione wino pod ręką, gotowe do natychmiastowego spożycia. Wbudowane chłodziarki do wina mogą być zintegrowane z niszą. W zależności od wielkości dostępnej przestrzeni lub pożądanej liczby butelek, można również zainstalować średnie lub większe chłodziarki do wina. W przeciwieństwie do wolnostojących lodówek na wino, wylot powietrza do cyrkulacji powietrza w obszarze podstawy jest z przodu wszystkich wbudowanych i podblatowych lodówek na wino.

W pozostałych lodówkach ciepłe powietrze gromadzi się z tyłu lub po bokach urządzenia. To musi uciec i dlatego wokół niego musi być pozostawiona wystarczająca ilość wolnej przestrzeni, nawet w modelach wolnostojących.

➔ Znajdź więcej lodówek do wina i klimatyzatorów do wina

tutaj